Wartość odżywcza 1 kawałka (wychodzi ok. 24) 149 kcal B 3 g W 14 g T 8 g Składniki: ▸3 szklanki mąki orkiszowej ▸200 g masła extra ▸4 żółtka ▸pół szklanki cukru pudru (u mnie zmiksowany słodzik) ▸2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸2 łyżki jogurtu naturalnego ▸1,5 kg jabłek Na szczęście jabłuszka mamy dostępne cały rok i takich ciast jak szarlotki nigdy nie zabraknie na naszych stołach. Z mąki, masła, żółtek,cukru pudru, jogurtu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na placki. 2.Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy sok. Moja mama jest mistrzynią w ich robieniu i to od niej z zeszytu mam ten prosty przepis. Prosty i szybki przepis na kruchą szarlotkę w dużej blaszce. ▸1 łyżka cynamonu Przygotowanie: 1.