Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 batat - 1 kalarepa - około 200 g dyni Hokkaido - około 150 g filetu z indyka - 1,5 l bulionu warzywnego - kurkuma (ja dałam tak około 1/2 łyżeczki) - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - zioła prowansalskie - lubczyk - sól - pieprz - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka masła klarowanego - 1/3 szklanki śmietany do zup i sosów 1. Cebulę obieram kroję w drobną kostkę, Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę, batata, dynię kalarepę również obieram następnie kroję w kostkę, tak samo kroję indyka. Bardzo polubiła zupy i teraz muszę przynajmniej raz w tygodniu gotować jakąś, bo chodzi i woła ziupa i ziupa Tym razem kolejna z dodatkiem kurkumy, dlatego, że to samo zdrowie, miałam kawałek indyka, dyni dokupiłam batata i kalarepę. 2. W garnku rozgrzewam masło i oliwę, wrzucam cebulę i podsmażam, następnie wrzucam czosnek. Jak warzywa będą już miękkie sprawdzam czy trzeba zupę jeszcze doprawić, dodaję śmietanę, mieszam i gotowe :-)