Składniki: - 4 łyżki piure z dyni - 3 1/2 łyżki mąki ryżowej - 2 jajka klasy M - szczypta sody - 1 łyżeczka miodu - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 małe jabłko - 1 słodka mandarynka - odrobina oleju (patelnię smarujemy cienką warstwą oleju przy pomocy pędzelka) Przygotowanie: Do jednej miseczki wbijamy białka, które następnie ubijamy. Jesienią stawiam na dyniowe smaki, dlatego dziś zapraszam Was na dyniowy omlet z cynamonowym jabłkiem (na mące ryżowej). Gdy masa zacznie się ścinać przykrywamy na chwilę omlet pokrywką, aby ściąć delikatnie masę z wierzchu. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. W drugiej miseczce mieszamy żółtka z piure z dyni i łyżeczką miodu. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób – zsuwamy go z patelni na talerz. Do tak przygotowanej masy dyniowo-jabłkowej dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną cienką warstwą oleju (za pomocą pędzelka) wlewamy naszą masę. Po czym obracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze dosłownie przez 30 sekund. Taki dyniowy omlet z cynamonowym jabłkiem doskonale umili Wam zarówno śniadania, jak i kolacje.