Składniki: (na 2 porcje) - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej wrocławskiej (u mnie Lubella) - 1/2 szklanki mleka - 2 jajka - mała szczypta soli - 2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) - 1/3 łyżeczki sody - 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw o smaku waniliowo-rumowym* - 2 łyżki cukru trzcinowego - olej kokosowy do smażenia - propozycja podania: kilka kostek białej czekolady *można zastąpić np. cukrem waniliowym Przygotowanie: W jednej misce mieszamy dokładnie jajka, z mlekiem i małą szczyptą soli. Propozycja podania: Placuszki układamy jeden na drugim, na wierzchu układamy 2-3 kostki białej czekolady i ścieramy jeszcze z 1/2 kostki do dekoracji. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: [email protected] lub za pośrednictwem Facebook. To idealna propozycja na niedzielne śniadanie lub kolacje, a nawet na deser. Na blogu pojawi się jeszcze wiele przepisów z ich użyciem. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu Czytelnicy pieką/gotują (z podpisem). Nakładamy po 1 i 1/2 łyżki ciasta na 1 placek.