Składniki: Sposób wykonania: - 4 jajka- szczypta soli- 100 g drobnego cukru do wypieków- 80 g mąki tortowej- 20 g mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 4 łyżki kakao- 500 ml śmietanki 30%- 3 łyżki cukru pudru- 1 łyżka żelatyny- 3 łyżki wrzątku- pół puszki brzoskwiń w syropie- 1/2 kostki masła- 1/2 szklanki cukru pudru- 3 łyżki kakao- 1 łyżeczka żelatyny- 3 łyżki wrzątku- 1/4 tabliczki czekolady mlecznej1) Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Rozwijamy wystudzoną roladę i wykładamy na nią masę śmietanową oraz brzoskwinie, zwijamy ciasto tak, aby brzeg placka był na spodzie zwiniętej rolady. Po upływie wyznaczonego czasu pieczenia wyjmujemy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące wykładamy na bawełnianą ściereczkę kuchenną posypaną cukrem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę6) Wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez około 12-15 minut. Potem na kilka lat o nim zapomniałam, ale ostatnio odkryłam je na nowo. Rolada czekoladowa z masą śmietanową i brzoskwiniami kojarzy mi się ze świętami w moim rodzinnym domu. Wstawiamy do lodówki8) Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i cukier, mieszamy do połączenia składników.