Warzywa i owoce stanowią nasze podstawowe źródło niezbędnych witamin, minerałów i innych cennych substancji odżywczych. Jednak najwięcej tych składników znaleźć można w surowych i świeżych owocach i warzywach. Jakich produktów więc nie należy poddawać obróbce termicznej?
#Buraki
Buraki są warzywem idealnym. Są tanie i pełne wartości odżywczych. Jednak ich cenne właściwości spadają do minimum, kiedy poddajemy je obróbce termicznej. Z buraków warto więc wycisnąć sok lub po prostu jeść je na surowo. Pamiętaj, że buraki doskonale wpływają na odporność i krążenie.
#Brokuły
Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że osoby spożywające regularnie surowe buraki dużo lepiej przyswajają cenne minerały i witaminy z pożywienia, niż osoby, które jedzą równie dużo brokułów jednak gotowanych.
#Cebula
Cebula jest jednym ze źródeł allicyny – substancji, która ma działanie przeciwnowotworowe. Po obróbce termicznej substancji tej zostają w cebuli jedynie śladowe ilości.
#Czerwona papryka
Papryka czerwona zawiera 300% dziennej zalecanej dawki witaminy C. Jest więc doskonałym produktem, który wzmacnia odporność. Papryka poddawana łagodnej i krótkotrwałej obróbce termicznej zachowuje swoje właściwości. Unikaj jednak długiego gotowania tego warzywa.
#Jagody
Najczęściej sięgamy po suszone owoce. Jednak te zawierają często dużo więcej kalorii i mniej wartości odżywczych. Najlepiej więc sięgać po świeże jagody, kiedy tylko mamy taką możliwość.
#Czosnek
Czosnek stanowi najsilniejszy naturalny antybiotyk i zawiera dużą większą dawkę allicyny niż cebula. Jednak najcenniejsze właściwości czosnek posiada w formie surowej. Warto więc dodawać go do sałatek, zup i sosów pod koniec gotowania.