Te warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Po obróbce tracą mnóstwo cennych właściwości

Agnieszka
Dieta i żywienie
25.09.2017 12:18
Te warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Po obróbce tracą mnóstwo cennych właściwości

Warzywa i owoce stanowią nasze podstawowe źródło niezbędnych witamin, minerałów i innych cennych substancji odżywczych. Jednak najwięcej tych składników znaleźć można w surowych i świeżych owocach i warzywach. Jakich produktów więc nie należy poddawać obróbce termicznej?

#Buraki

Zdjęcie Te warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Po obróbce tracą mnóstwo cennych właściwości #1
fot. shutterstock

Buraki są warzywem idealnym. Są tanie i pełne wartości odżywczych. Jednak ich cenne właściwości spadają do minimum, kiedy poddajemy je obróbce termicznej. Z buraków warto więc wycisnąć sok lub po prostu jeść je na surowo. Pamiętaj, że buraki doskonale wpływają na odporność i krążenie.

#Brokuły

Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że osoby spożywające regularnie surowe buraki dużo lepiej przyswajają cenne minerały i witaminy z pożywienia, niż osoby, które jedzą równie dużo brokułów jednak gotowanych.

#Cebula

Cebula jest jednym ze źródeł allicyny – substancji, która ma działanie przeciwnowotworowe. Po obróbce termicznej substancji tej zostają w cebuli jedynie śladowe ilości.

#Czerwona papryka

Zdjęcie Te warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Po obróbce tracą mnóstwo cennych właściwości #2
fot. shutterstock

Papryka czerwona zawiera 300% dziennej zalecanej dawki witaminy C. Jest więc doskonałym produktem, który wzmacnia odporność. Papryka poddawana łagodnej i krótkotrwałej obróbce termicznej zachowuje swoje właściwości. Unikaj jednak długiego gotowania tego warzywa.

#Jagody

Najczęściej sięgamy po suszone owoce. Jednak te zawierają często dużo więcej kalorii i mniej wartości odżywczych. Najlepiej więc sięgać po świeże jagody, kiedy tylko mamy taką możliwość.

#Czosnek

Czosnek stanowi najsilniejszy naturalny antybiotyk i zawiera dużą większą dawkę allicyny niż cebula. Jednak najcenniejsze właściwości czosnek posiada w formie surowej. Warto więc dodawać go do sałatek, zup i sosów pod koniec gotowania.

Zdjęcie Te warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Po obróbce tracą mnóstwo cennych właściwości #3
Źródło: http://indiatoday.intoday.in/story/this-anti-cancer-diet-could-prove-to-be-your-best-preventive-measure/1/496682.html