Mięso ze słoika

Bernadeta
Obiad
24.09.2017 23:23
Mięso ze słoika

Polecam także roladę boczkową z pieczarkami tez ze słoika przepis tutaj. - 1 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka, ale może być boczek, żeberka, łopatka, schab) - 20 g soli do peklowania - 1/2 łyżeczki pieprzu - 1/2 łyżeczki kminku - 2 ząbki czosnku - łyżka majeranku - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego - 2 liście laurowe - kilka ziaren pieprzu kolorowego - 3 ziarna jałowca Mięso myjemy, osuszamy, obwiązujemy szpagatem jakbyśmy robili szynkę. Z racji tego ze pada dużo pytań o słoik pokazuje tutaj jak wygląda to mięso w prawidłowym słoiku, w którym kiedyś pasteryzowałam, i w którym dobrze zapasteryzowane może stać dłużej i jaki nadaje się najlepiej. A biorąc pod uwagę jak teraz wyglądają wędliny w sklepach i co się w nich znajduje oprócz mięsa myślę ze niejednego ta wizja skusi do tego, żeby zrobić pyszną, domową, zdrową wędlinę bez dziwnych niespodzianek. Słoik można otworzyć od razu, ale ja radzę wstawić go na 2 dni do lodówki żeby mięso jeszcze lepiej skruszało, przeszło ziołami i zamieniło się w pyszną wędlinę z galaretką i dopiero wtedy otworzyć. Mięso ze słoika 12/04/2013 / 69 Pyszna alternatywa do kupnych wędlin, relikt PRL który skutecznie zapełniał puste polki w lodowce, jeśli tylko miało się dostęp do mięso ze świniobicia. Od zagotowania wody w garnku ze słoikiem gotujemy go ok 3 h na średnim ogniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.mojkulinarnypamietnik.pl/2013/12/mieso-ze-sloika.html