Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Karol
Obiad
20.09.2017 11:10
Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada, kluski śląskie i modra kapusta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki Rolady: - 6 plastrów po 1-1 (5 cm wołowiny najlepiej część krzyżowa) - 1 cebula - 2 średnie ogórki kiszone - 3 łyżki musztardy sarepskiej - 2 kawałki kiełbasy śląskiej - 150 g boczku surowego (wędzonego) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 l. bulionu (ale jak macie użyć z kostki to lepiej już chyba wody) - 1 łyżka mąki - 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju do smażenia - sól (pieprz) Kedyś było niy do pomyślynio, że może być co inkszego niż nudelzupa, a na drugi rolada, czorne kluski (abo gumiklyzjy) z zołzom, no i modro kapusta (z zeskwarzonom szpyrkom, japkiym i cebulom, zaprawiony łoctym), abo tyż z modrej, yno że dymfowanej. - Na bardzo rozgrzanej wysokiej patelni z pokrywą smażymy rolady z każdej ze stron na maśle z olejem. Kluski śląskie: - 1,5 kg ziemniaków - 300 g mąki ziemniaczanej - 1 jajko (nie powinno być ale ja dodaje) - sól Modra kapusta: - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - 100 g boczku - smalec do smażenia o ile będzie potrzebny - ocet - sól (cukier, pieprz) - Rozkładamy i pieprzymy lekko z jednej strony a z drugiej smarujemy łyżeczką musztardy na każdy z nich. - Na patelni podsmażamy boczek z cebulą, najlepiej na smalcu jeśli mamy chudy boczek. - Na stronę z musztardą układamy boczek, ogórka, i kiełbasę pokrojone w słupki i cebulę w piórka. Gotujemy dalej już bez przykrycia, redukując trochę płyny. - 10 min. przed końcem gotowania robimy zasmażkę lub mieszamy mąkę z odrobiną wody i zagęszczamy sos. - Kluski śląskie Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Znalazłem dla Was fajny opis związany z tym obiadem, poczytajcie: A co Ślonzoki jedzom w niedziela na łobiod? Mięso rozbijamy, najlepiej przez folię na plastry mniej więcej 0,5 cm jak na kotlety schabowe. Wyrabiamy masę i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, na końcu robimy kciukiem wgłębienie i układamy na blacie. Kluski gotujemy najlepiej w momencie jak zagęścimy sos, w posolonym wrzątku ok. 2-3 minut. Ba nawet jedna przyjechała i spróbowała i mówiła, że smak ok oczywiście kilka uwag dostałem, co poprawić ale je w przepisie uwzględniłem. Jak wykonać przepis na – Rolada, kluski śląskie i modra kapusta Dokładnie wymieszać i podawać ciepłe lub zostawić całość i podawać na zimno po przegryzieniu się składników. - Po 2 godzinach odkrywamy patelnię i sprawdzamy mięso pewnie minimum jeszcze z pół godziny albo godzina przed nami. Przykrywamy i dusimy ok. 2 godzin na minimalnym ogniu od czasu do czasu je obracając. --- Reklama --- Śląski tekst pochodzi z artykułu Ślonski łobyczaje, Zuzi Karwot, ze strony: https://gryfnie.com/kultura/slaskie-obyczaje/ A jeśli szukacie śląskiego deseru po tej uczcie, to zobaczcie: Sposób wykonania - Rolady śląskie od nich zaczynamy bo najdłużej i najwięcej z tym roboty. I nie idźcie na skróty tylko zróbcie to w komplecie. Załapałem już trochę, ale nie godom dalej mimo, że kilka lat minęło. Są serdeczni i otwarci, ale nie radzę naciskać na odcisk. Strasznie mi się tu jednak podoba i mimo, że tęsknię za moją Łodzią, to już przywykłem do tej zmiany.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kosapopatelni.pl/rolada-kluski-slaskie-modra-kapusta-czyli-slaski-obiad/