Tymianek ma właściwości antybakteryjne, niweluje stany zapalne oraz świetnie dezynfekuje.
Jego drobne liście zawierają dużo olejków eterycznych które wykazują działanie prozdrowotne.
Syrop z tymianku łagodzi objawy infekcji gardła, a także leczy zapalenia dziąseł.
Działa wykrztuśnie i rozkurczowo.
Możesz go stosować zarówno przy mokrym jak i przy suchym kaszlu.
Syrop ten zawiera bardzo dużo witamin i innych cennych minerałów.
Zawiera witaminę A, C, B6, a także niacynę, kwas foliowy, beta karoten, potas, fosfor, magnez, wapń, cynk oraz żelazo.
Dodatkowo syrop z tymianku łagodzi objawy nieżytu żołądka i pomaga w leczeniu podrażnionych jelit.
Jak przygotować taki syrop?
Potrzebujesz do tego świeżych liści lub suszu tej rośliny.
Możesz kupić lub posadzić w ogrodzie – nie wymaga szczególnej uwagi i rośnie praktycznie na każdym podłożu.
Do garnka wlewamy szklankę płynnego miodu, dodajemy szklankę wody i całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Następnie dodajemy dużą garść liści tymianku – w przypadku suszu ok 10-12 gram.
Wszystko należy dokładnie wymieszać i gotować przez 4 minut.
Syrop wlewamy do szklanej butelki póki jest gorący i zakręcamy.
Jeżeli nie masz miodu możesz użyć cukru – 1 szklanki.