3 fermentowane produkty, które powinnaś jeść, by być zdrowa

Agnieszka
Zdrowie
14.09.2017 16:31
3 fermentowane produkty, które powinnaś jeść, by być zdrowa

Produkty fermentowane mają cudowne właściwości, które doskonale wpływają na nasz organizm:

-poprawiają trawienie

-zmniejszają wzdęcia i gazy

-poprawiają florę bakteryjną organizmu

-zwiększają wchłanianie substancji odżywczych

-poprawiają odporność


Jakie produkty najlepiej wpływają na organizm?


#Kefir

Kefir jest najlepszy przetworem mlecznym, w którym znajdziemy aż 30 różnych kultur bakterii. Bakterie te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania jelit, a co za tym idzie całego organizmu.


#Kapusta kiszona

Kapusta kiszona jest niezwykle zdrowa i stanowi dodatek do wielu dań. Warto jednak zwracać uwagę na jakość produktu. Często bowiem kapusta kiszona tylko taką udaje. Najlepiej jest przygotować ją samemu.

Zdjęcie 3 fermentowane produkty, które powinnaś jeść, by być zdrowa #1
fot. shutterstock


Składniki:

-2 kg kapusty

-2 liście laurowe

-40 dag soli morskiej


Kapustę poszatkuj, wymieszaj z solą i pokruszonymi liśćmi laurowymi, odstaw na ok. godzinę. Kiedy wypuści soki przełóż trochę kapusty do szklanego słoika i mocno ubij. Następnie po trochę przekładaj kolejne warstwy kapusty i mocno dociskaj do dna. Słoik wypełnij w ¾ pojemności, ponieważ kapusta zwiększy swoją objętość. Odstaw słoik w ciemne miejsce i przykryj pokrywkę, jednak nie zakręcaj jej. Przez 3 dni kilka razy dziennie nakłuwaj kapustę patyczkiem drewnianym, aby ją odgazować. Po 3-4 dniach kapusta jest gotowa. Wtedy zakręcamy pokrywki i przechowujemy w lodówce.


#Ogórki kiszone

Zdjęcie 3 fermentowane produkty, które powinnaś jeść, by być zdrowa #2
fot. shutterstock

Ogórki kiszone również są doskonałym źródłem probiotyków. Dodatkowo dostarczają one dużą ilość witaminy C, A, K oraz błonnika. Na zdrowie doskonale wpływa również sok z ogórków kiszonych. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ zawiera on sporą ilość soli niezbędnej podczas fermentacji.

Tutaj znajdziesz przepis na pyszne ogórki domowej roboty.

Zdjęcie 3 fermentowane produkty, które powinnaś jeść, by być zdrowa #3
fot. shutterstock