Produkty fermentowane mają cudowne właściwości, które doskonale wpływają na nasz organizm:
-poprawiają trawienie
-zmniejszają wzdęcia i gazy
-poprawiają florę bakteryjną organizmu
-zwiększają wchłanianie substancji odżywczych
-poprawiają odporność
Jakie produkty najlepiej wpływają na organizm?
#Kefir
Kefir jest najlepszy przetworem mlecznym, w którym znajdziemy aż 30 różnych kultur bakterii. Bakterie te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania jelit, a co za tym idzie całego organizmu.
#Kapusta kiszona
Kapusta kiszona jest niezwykle zdrowa i stanowi dodatek do wielu dań. Warto jednak zwracać uwagę na jakość produktu. Często bowiem kapusta kiszona tylko taką udaje. Najlepiej jest przygotować ją samemu.
Składniki:
-2 kg kapusty
-2 liście laurowe
-40 dag soli morskiej
Kapustę poszatkuj, wymieszaj z solą i pokruszonymi liśćmi laurowymi, odstaw na ok. godzinę. Kiedy wypuści soki przełóż trochę kapusty do szklanego słoika i mocno ubij. Następnie po trochę przekładaj kolejne warstwy kapusty i mocno dociskaj do dna. Słoik wypełnij w ¾ pojemności, ponieważ kapusta zwiększy swoją objętość. Odstaw słoik w ciemne miejsce i przykryj pokrywkę, jednak nie zakręcaj jej. Przez 3 dni kilka razy dziennie nakłuwaj kapustę patyczkiem drewnianym, aby ją odgazować. Po 3-4 dniach kapusta jest gotowa. Wtedy zakręcamy pokrywki i przechowujemy w lodówce.
#Ogórki kiszone
Ogórki kiszone również są doskonałym źródłem probiotyków. Dodatkowo dostarczają one dużą ilość witaminy C, A, K oraz błonnika. Na zdrowie doskonale wpływa również sok z ogórków kiszonych. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ zawiera on sporą ilość soli niezbędnej podczas fermentacji.
Tutaj znajdziesz przepis na pyszne ogórki domowej roboty.