Składniki na formę 20x27cm: – 350g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista) – ok. 300g brzoskwiń z puszki (resztę możemy wykorzystać do deseru) – 250ml maślanki o temperaturze pokojowej – 3 łyżki ksylitolu – 45ml oleju – 2 jajka o temperaturze pokojowej – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – ekstrakt waniliowy – płatki migdałowe do posypania W jednej misce mieszamy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do przygotowania lemoniady brzoskwiniowej), kroimy w kosteczkę i rozkładamy równomiernie na cieście. Ponadto zalewę z odsączonych brzoskwiń można wykorzystać do przygotowania rewelacyjnej lemoniady brzoskwiniowej! 🙂 Pamiętajcie, by składniki były o temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki. Idealne ciasto stworzone dla osób, które lubią zdrowe słodkości i brzoskwinie. W drugiej maślankę, jajka, olej i ekstrakt, mieszamy. Sycące, zdrowe i bardzo pyszne ciasto, które wykona każdy!