Więcej przepisów na łososia znajdziecie tutaj: Łosoś – przepisy Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Składniki: 300g filetu z łososia 200g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona fasolka Bounduelle już wstępnie gotowana i którą wystarczy tylko rozmrozić przed wykonaniem tego dania) + 2 łyżki oliwy do otoczenia fasolki (jeśli będziecie używać surowej fasolki, to będzie trzeba wcześniej ją wstępnie podgotować i poprzycinać końcówki) sól i pieprz do smaku pesto bazyliowe – kilka łyżeczek (u mnie pesto domowej roboty, na które przepis znajdziecie tutaj: Pesto z bazylii – przepis ) ) sok z cytryny do skropienia łososia kilka pomidorków koktajlowych Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – Wykonanie: Łososia pozbawić skóry, przekroić na dwie porcje. Na każdym kawałku ułożyć najpierw fasolkę, a następnie kawałek łososia, skropić sokiem z cytryny, delikatnie doprawić solą i pieprzem, a następnie posmarować wierzch pesto bazyliowym (zobacz przepis: Pesto z bazylii). Łosoś z pesto bazyliowym wg Jamiego Olivera – pieczony w folii w piekarniku – czyli pyszny pomysł na piątkowy obiad i nie tylko :) Zawinąć folię w paczuszkę, przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec całość przez ok. 15-20 minut (w zależności, czy mamy chudsze czy grubsze kawałki łososia). Jeśli zaś używacie surowej fasolki, to należy najpierw poobcinać końcówki, a następnie ugotować ją na półtwardo (ok. 3-4 minuty od zawrzenia wody), odcedzić i osuszyć. Następnie skropić fasolkę oliwą z oliwek i doprawić do smaku solą i pieprzem.