Kruche ciasto z masą grysikową i śliwkami

Ewa
Ciasta
15.09.2017 8:18
Kruche ciasto z masą grysikową i śliwkami

mąki 200 g masła 1/2 szkl.cukru 6 żółtek 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa grysikowa: 6 białek szczypta soli 1 i 1/2 szkl. Co prawda określenie w nazwie masa grysikowa może być nieco mylące, gdyż nie jest to masa jako taka, a ubite białka wymieszane z dodatkiem kaszy manny oraz budyniu i śmietany. Jedną porcją wylepiamy dno blaszki (20 x 36 cm) wyłożone papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Masę tą zapiekamy razem z pysznym, kruchym ciastem z dodatkiem cynamonu oraz ze śliwkami:) Dodatkowo: 800 g śliwek (np. węgierek) cukier puder Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Ja jestem zachwycona i to już drugi rok z rzędu jak z przyjemnością wracam do tego przepisu:) kaszy manny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 330 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałą porcję ciasta. Następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy kaszę mannę, proszek budyniowy oraz śmietanę. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 stopni (góra-dół).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/15/kruche-ciasto-z-masa-grysikowa-i-sliwkami/