"Gargamel" wg siostry Anastazji

Ewa
Ciasta
08.12.2018 9:21
"Gargamel" wg siostry Anastazji

gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 op. cukru wanilinowego (16g) Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. cukru pudru 200 g płynnego miodu 1 op. przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 szkl. cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 200 g bakalii (posiekane grubo orzechy, rodzynki) Na koniec, zmniejszając nieco obroty miksera, naprzemiennie dodajemy miód oraz obie mąki przesiane razem z sodą i przyprawą do piernika – miksujemy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut. Po tym czasie do jabłek z cukrem dodajemy żółtka, bakalie oraz mąkę wymieszaną z sodą, mieszamy. To ciasto piernikowe z jabłkowo-orzechową wkładką, przełożone prostym, aczkolwiek pysznym kremem przygotowanym na bazie masła i gęstej kwaśnej śmietany. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puch. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (lub do tzw suchego patyczka). Do jasnej i puszystej masy dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym dodaniu. Masa: 250 g masła 1 szkl. mąki żytniej 100 g posiekanych orzechów Wkładka jabłkowa: 3-4 jabłka 3/4 szkl. Ciasto piernikowe: 250 g masła 6 jajek 1/2 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/12/08/gargamel-wg-siostry-anastazji/