Jeżeli czujesz, że zaczyna Cię boleć głowa to nie musisz od razu sięgać po garść tabletek.
Warto spróbować „wyczuć” nasz organizm ponieważ istnieją produkty, które po spożyciu często radzą sobie z bólami migrenowymi.
Do takich produktów możemy zaliczyć:
ORZECHY NASIONA – warto zjeść garść orzechów lub nasion. Zawierają duża dawkę magnezu, a jego niedobór często kończy się bólami głowy.
Wybierz spośród: orzechów włoskich, brazylijskich, nerkowca, migdałów, a także nasion słonecznika czy sezamu.
KAWA – kofeina to popularny środek niwelujący ból. Ma świetne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Jeżeli nie lubisz i nie pijesz kawy to wypij mocniejszą herbatę lub zacznij zaparzać yerba mate.
IMBIR – warto dodawać go do zup i innych dań. Ma świetne działanie przeciwzapalne. Dodatkowo herbata czy woda z cytryną i imbirem smakuje naprawdę świetnie.
TŁUSTE RYBY – stara się regularnie spożywać tłuste ryby takie jak halibut, łosoś czy makrela.
To świetne źródła kwasów omega-3.
JAJA – zawierają witaminę B2 czyli ryboflawinę która zapobiega bólom głowy.
Dodatkowo zjedzenie jajka uzupełnia braki witamin, które również mogą przyczynić się do bólu głowy – witamina B12 i witamina D.