Składniki ciasto na 36 sztuk: - 200 g masła w temp. pokojowej - 150 g serka śmietankowego - 75 ml kwaśnej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 0,5 łyżeczki esencji waniliowej - 430 g mąki pszennej - 0,5 łyżeczki soli Nadzienie: - powidła śliwkowe lub inne (około 0,5 szklanki) - 0,25 szklanki orzechów włoskich (ja dałam połowę szklanki) - 2 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki kakao - 0,5 łyżeczki cynamonu 4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki Każdą porcje musimy rozwałkować na lekko umączonym blacie na okrąg o średnicy 30 cm. Następnie wsypujemy połowę mąki i ponownie ucieramy, aż składniki się połączą, wtedy wsypujemy pozostałą mąkę, Ucieramy chwilę. 2. Masę wykładamy na blat lekko posypany mąką. Ja ciasto podzieliłam na ćwiartki i każdą z nich na 3 części. W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy, ja nie miałam i zamieniłam na powidło. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne rogaliki z powidłem śliwkowym i orzechami. Każdą porcję owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Najpierw nakładałam powidło, rozsmarowałam, zostawiając trochę suchego ciasta po bokach, następnie posypywałam mieszanką orzechów, cynamonu i kakao. Masło ucieramy mikserem z serkiem śmietankowym i śmietaną co najmniej 2 minuty. Rogaliki z powidłem i orzechami Witajcie :-)