Zupa spalająca tłuszcz – Składniki: 5 podudzi z kurczaka (ok. 500g) ok. 3 litry wody do ugotowania podudzi + 1,5 litra wrzątku w etapie późniejszym gotowania zupy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 mała główka kalafioru (ok. 740g – już po pozbawieniu go liści) 1 mała główka białej kapusty (ok. 2kg) 1 średnia czerwona papryka (ok. 260g) 8 łodyg selera naciowego (ok. 400g) 2 bardzo duże marchewki (ok. 600g) sok z połówki cytryny 1 łyżeczka kminku 1 pęczek szczypiorku 1 puszka pomidorów (400g) 1 pęczek natki pietruszki 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne sól i pieprz do smaku Gotować wywar dalej przez ok. 30 minut na małym ogniu bez przykrycia (po tym czasie mięso można wyciągnąć z zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem). Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściwości odchudzające, a także oczyszczające (seler naciowy w 100g ma tylko 17 kcal), a co najważniejsze jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej prawie 2 razy więcej niż w większości cytrusów). Na koniec dodać chilli pieprz cayenne, pieprz i sól do smaku, wymieszać i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów i posiekaną natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i pod przykrycie na małym gazie gotować jeszcze przez kolejne 30 minut. Zupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Z podanych składników wyszło mi ok. 8 litrów zupy (czyli ok. 16 porcji). Dodać obraną i pokrojoną w półplasterki marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól do smaku. Zupa ostatecznie powinna być w miarę gęsta, więc lepiej podczas jej gotowania nie dolewać zbyt wiele wrzątku.