Małe szarlotki w formie muffinek

Magdalena
Ciasta
08.09.2017 23:18
Małe szarlotki w formie muffinek

Ale przecież najważniejszy jest smak 🙂 Składniki: (na 12 sztuk) - 200 g kremowego jogurtu naturalnego - 4 łyżki mleka - 4 łyżki masła/margaryny - 1 jajko klasy L - 2 szklanki maki - 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 12 łyżeczek musu jabłkowego z cynamonem Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nasze mini szarlotki (muffinki) pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie około 25-30 minut (w zależności od piekarnika). Na koniec nakładamy po około 1/2 łyżki ciasta na wierzch. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. W jednej misce mieszamy drewnianą łyżką jogurt, roztopiony tłuszcz, jajko i mleko. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. U nas małe szarlotki w formie muffinek okazały się sukcesem. Takie pysznie nadziane muffinki przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Moje szarlotki nadziałam musem jabłkowym z cynamonem ze Sklepiku ze Smakiem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/male-szarlotki-w-formie-muffinek/