- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
6 jajek
250 gram białej czekolady
250 gram kremowego twarogu
Blaszka do pieczenia: średnica 24 cm
Przepis
Oddzielamy żółtka od białek.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy do niej 6 żółtek i dokładnie mieszamy.
Do naszej masy dodajemy następnie 250 gram kremowego twarogu i ponownie mieszamy. Białka z 6 jajek ubijamy na sztywną pianę, którą następnie stopniowo dodajemy do naszego ciasta (cały czas mieszając).
Tak przygotowane ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w kąpieli wodnej. Pieczenie w kąpieli wodnej polega na użyciu większej i mniejszej blaski. Wlewamy gorącą wodę (wrzątek) do większej foremki, woda powinna sięgać minimum do połowy formy z masą. Dodatkowo powinniśmy zadać o to aby, nasza blaszka w której pieczemy ciasto była szczelna i nasza masa nie wydostawała się poza nią. W tym celu możemy zabezpieczyć jej spód z zewnątrz folią do pieczenia lub dokładnie wyłożyć w jej wnętrzu papier do pieczenia.
Pieczenie dzielimy na etapy:
15 minut w temperaturze 170 stopni
15 minut w temperaturze 160 stopni
15 minut przy wyłączonym i zamkniętym piekarniku
I gotowe.
Sernik jest niezwykle delikatny i kremowy a swoją konsystencją przypomina suflet.