Składniki: ciasto: - 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) - 2 szklanki mąki pszennej - 3 jajka - sól nadzienie: - ok. 15 śliwek węgierek - cukier waniliowy - cynamon do podania: Ja podałam je z roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 15 szt. Knedle, które robiłam w moim życiu po raz pierwszy są łatwe do wykonania, tanie i niesamowicie smaczne. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Knedle można podawać z kwaśną śmietaną i cynamonem, polane masłem z tartą bułką. W zanadrzu mam dla Was jeszcze przepis na pyszną zapiekankę, ale to wkrótce. Zawsze myślałam, że trzeba im poświęcić mnóstwo czasu i że są trudne do wykonania. Formujemy średniej grubości wałek (ok. 3-4 cm). Jesienią u mnie w kuchni zdecydowanie królują śliwki. To właśnie wtedy śliwki są najlepsze- najsłodsze i najsmaczniejsze. Czas przygotowania: ok. 1,30 h Koszt przygotowania: ok. 10 zł