To jedziemy! SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka mleka bez laktozy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka rozmiar M - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - ziarenka z laski wanilii + odrobina oleju do smażenia, zazwyczaj tylko na pierwszego naleśnika W/w składniki wymieszaj trzepaczką, naleśniki smaż na jasno złoty kolor. Naleśniki bardzo często były u Nas w domu, być może dlatego, że moje dzieciństwo to końcówka lat 80 tych i początek 90 tych, a wtedy większości z Nas się nie przelewało, w sklepach nie było też nic ciekawego. Na usmażone naleśniki, nakładaj ser biały, złóż w trójkącik i smaż na oleju na złoty kolor z każdej ze stron. SER BIAŁY: - 400 g białego półtłustego lub tłustego sera - 2 żółtka - 1-2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku budyniowego W/w zmiksuj w blenderze. Najczęściej jadłam dżemy z jabłek, bo w sadzie było kilka drzew z tymi owocami. Same dżemy to już było coś pysznego, bo przygotowywane domowymi sposobami, z owoców z własnego sadu i ogródka.