majonezu (w moim przypadku domowy sojonez) 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/4 łyżeczka cukru Przygotowanie: Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ok. 2-3 cm kawałki. Aby pieczone ziemniaki były bardziej chrupiące delikatnie je podgotuj w osolonej wodzie, do momentu aż będą w pół miękkie (ok. 6 minut). Niedawno zastanawiając się co zrobić ze sporą ilością majonezu, który został mi z grilla przypomniałam sobie o tych pieczonych ziemniakach i postanowiłam je zweganizować. Ziemniaki zapiekane w majonezie z czosnkiem Składniki: 500 g ziemniaków 1/3 szkl. Lubię je pod każdą postacią, ale najbardziej pasują mi te pieczone w piekarniku. Moja mama przygotowywała je zapiekane w majonezie z dodatkiem czosnku. Moim ulubionym daniem z dzieciństwa były właśnie pieczone ziemniaki.