Składniki: (na tortownice 24 cm) 5 dużych truskawek 3 małe soczyste jabłka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 4 jajka 0,5 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mąki pszennej cukier puder do oprószenia ciasta Zdjęcia ciasta przesłane przez czytelników znajdziecie tutaj (klik) Nasze truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbijamy w ciasto, nie w owoce). Takie połączenie czerwieni truskawek i soczystych jabłek w puszystym, słodkim cieście sprawia, że … nigdy nie kończy się na jednym kawałku Truskawki kroimy na ćwiartki (tuż przed wyłożeniem na ciasto) Weekend, piękna pogoda na zewnątrz, dlatego już z samego rana wzięłam się za pieczenia. Polecam Wam ten prosty przepis na ciasto z owocami. Następnie dodajemy stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia miksując na mniejszych obrotach. Dziś zapraszam Was na truskawkowo-jabłkowe ciasto. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i miksujemy na wyższych obrotach. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Moje owoce są twardsze, miękkie bardziej zagłębiom się w ciasto. To ciasto smakuje równie dobrze z wiśniami, malinami czy kawałkami brzoskwini.