DUTCH BABY CZYLI NALEŚNIK Z PIEKARNIKA

KAROLINA
Śniadania
30.08.2017 12:21
DUTCH BABY CZYLI NALEŚNIK Z PIEKARNIKA

Po raz kolejny sprawdza się moja teoria, że co proste to najlepsze! SKŁADNIKI dla 2 osób - 4 jajka wiejskie - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki mleka - olej kokosowy do wysmarowania patelni bądź masło - ziarenka z laski wanilii (bądź łyżeczka cukru waniliowego) - opcjonalnie 1 czubata łyżka cukru pudru (ja cukru nie dodaje, ponieważ naleśnik zawsze jem z owocami i syropem klonowym, więc byłoby dla mnie Gdy patelnia będzie gorąca, szybkim ruchem (oczywiście w rękawicy) wyjmij patelnię, dodaj łyżeczkę oleju bądź masła na patelnię, i wylej ciasto na naleśnik. Naleśnik bardzo spektakularnie urośnie - to dzięki jajkom- po wyjęciu w dużej części opadnie, co jest jego cechą charakterystyczną- mocno odstające brzegi od patelni. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na naleśnik pieczony w piekarniku tzw. Dutch baby. Piekarnik ustaw na 220 stopni C i wstaw do niego żeliwną patelnie, aby się mocno nagrzała, u mnie to zajmuje 12 -18 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2017/08/dutch-baby-czyli-nalesnik-z-piekarnika.html