Składniki: 1 banan (u mnie już dość dojrzały) 3/4 płaskiej łyżeczki matcha 300 ml mleka krowiego lub migdałowego Do podania: wafle ryżowe Sonko Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy banana, dodajemy 3/4 łyżeczki matcha, dolewamy zimne mleko i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Znajdziemy w niej też bogactwo katechin, najsilniejszych przeciwutleniaczy, które mają m.in. działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacniają układ odpornościowy, a także EGCg (galusan epigallokatechiny) – organiczny związek chemiczny, pochodną katechiny, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. A teraz zapraszam Was na moje pyszne zielone matcha smoothie – na dobry dzień 🙂 Jest też bogata w chlorofil oraz błonnik, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga spalanie tłuszczu, działając poniekąd odchudzająco. Dziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych zielonych napojów – matcha smoothie. Takie smoothie idealnie smakuje w towarzystwie lekkich wafli ryżowych i… ulubionej książki 😉 Ja ją cenię przede wszystkim za smak i… za to jak koi moje nerwy, jednocześnie pozwalając się lepiej skupić.