Nie wiem czy wiecie, ale ja, jak parę lat temu przeczytałam obszerny artykuł o polskim rybołówstwie, to trochę mi ręce opadły, bo jak to jest możliwe, że różne kraje mają dostęp do tego samego morza, i jedne państwa słynną na cały świat z tego że można w całym kraju zjeść dobrego śledzia na milion sposobów, a u Nas się nie da? WARZYWA: dwie-trzy marchewki, dwie pietruszki, dwie cukinie, jedna cebula, 2 łyżeczki miodu + 1 łyżeczka letniej wody, sól himalajska, jedna-dwie łyżeczki mieszanki przypraw marokańskich, 1 płaska łyżeczka sumaku, około 10 łyżek oliwy z oliwek, ja użyłam greckiej. DORSZ: 800 g filetu z dorsza, dwie-trzy łyżki oliwy z oliwek, kilka szczypt przyprawy do ryb, sok z plastra pomarańczy, sól morska do smaku. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem, naczynia porcelanowe źle się sprawdzają, polewamy oliwą z oliwek, masło się spali, olej da bardzo nieprzyjemny posmak; polewamy lekko rozrzedzonym z wodą miodem, posypujemy przyprawami, ja użyłam przyprawy sumak, o bardzo słabo wyczuwalnym lekko cytrynowym posmaku, i aromatycznej, wyraźnej mieszanki przypraw marokańskich. Ryby najlepiej smakują, jak najmniej przetworzone, dlatego chyba wszyscy zachwycamy się kuchnią japońską, gdzie ryby traktuje się z wielkim namaszczeniem i praktycznie najczęściej jada na surowo, bądź po bardzo delikatnej obróbce, w różnej formie. Rybę grillujemy zawsze już na nagrzanej patelni grillowej, ja używam patelni z żeliwa, emaliowanej i z powłoką teflonową, dzięki czemu ciepło rozprowadza się równomiernie, a mięso nie przypala. Ja osobiście lubię ten czas kiedy mogę przygotować zdrowy posiłek, bo wiem, że zajmie mi to chwilkę, że nie muszę się posiłkować książkami kucharskimi i stać z łyżką nad garnkiem kilkadziesiąt minut. Pieczone idealnie doprawione warzywa, lekko skarmelizowane, pieczony na grillu dorsz z delikatnym białym mięsem, w lekkim aromacie z soku z pomarańczy. Pietruszkę, marchewkę zawsze należy obrać ze skórki (no chyba że jest wiosna i macie dostęp do młodych warzyw, które wystarczy dobrze wyszorować), kroimy na dość podłużne ósemki, które będą pięknie się prezentować potem na talerzu. Rybka dzisiaj? PIECZONE WARZYWA Pieczone warzywa to jeden z najprostszych dodatków do dań głównych, same w sobie również mogą pełnić funkcję dania głównego, wszystko zależy od tego jakich warzyw użyjemy, jak je doprawimy i z czym podamy. W naszych polskich warunkach, kupno żywej ryby graniczy z cudem, no chyba że mieszka się na Mazurach, jeziorem, rzeką bądź nad morzem. Ja też uważam, że im ryba mniej przekombinowana tym lepiej, tym jej smak jest bardziej uwypuklony, tym bardziej możemy delektować się jej aromatem czy strukturą mięsa. No cóż, na rybołówstwo wpływu nie mamy, wracając do meritum sprawy, ale jeśli macie tylko możliwość kupowania polskich ryb to korzystajcie z tego, są na prawdę świetnej jakości. Często słyszę, że ktoś nie odżywia się zdrowo, nie gotuje, nie piecze bo nie ma czasu. Na blaszkę warto wlać 2-3 łyżki wody, dzięki czemu warzywa lekko się podparują, nie spalą się, będą miękkie i chrupiące zarazem. Rybę podajemy gorącą prosto z grilla z wyjętymi z piekarnika warzywami. Moje warzywa są dodatkiem do ryby, dlatego zależało mi aby, były dość charakterne, bo ryba jest delikatna, ale zarazem aby, nie były zbyt ciężkie. Ryby charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem, im ryba zawiera mniej tłuszczu, tym to mięso delikatniejsze, tym jego obróbka jest trudniejsza, i powinna być bardziej precyzyjna. Każdy z nas ma inny rytm dnia, inne obowiązki i inne przyzwyczajenia, ale uwierzcie mi że do przygotowania zdrowych porcji żywieniowych zazwyczaj wystarczy 15- 30 minut. Pamiętajcie, że ryba, jej mięso to nic innego jak w większości białko, dlatego dość szybko struktura mięsa się ścina. Cukinię kroimy w grube plastry, bądź pół-plastry, ponieważ jest delikatna, upiecze się najszybciej, dlatego jej wielkość jest tak ważna. Najłatwiej przygotowuje się ryby tłuste, bo nie trzeba się mocno postarać aby je np. przesuszyć. Ale realia są takie, że zazwyczaj kupujemy ryby mrożone, i niestety, nie te, z Bałtyku. Mam nadzieję, że wszystkie wskazówki i podpowiedzi przydadzą się Wam podczas przygotowywania czy to pieczonych warzyw czy grillowania ryb.