Krem z kukurydzy, czyli idealna zupa dla zabieganych mam

Izabela
Obiad
28.08.2017 18:29
Krem z kukurydzy, czyli idealna zupa dla zabieganych mam

Składniki: 2 duże kolby kukurydzy cukrowej (lub po sezonie 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki) 2 średnie ziemniaki 2 łyżki masła lub oliwy 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte 1 pełna łyżeczka kurkumy w proszku lub odrobina czerwonej pasty curry 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ¾ litra bulionu warzywnego sól i czarny pieprz 4 czubate łyżki śmietany lub mleczka kokosowego świeża kolendra papryczka chili Jak już na początku wspomniałam krem z kukurydzy jest niezwykle prosty do zrobienia, ba jest banalny w wykonaniu. Kukurydza zaspokaja dużą część dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, a jej ziarna są bogate w witaminę E – naturalny przeciwutleniacz, który nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale przede wszystkim zwiększa odporność organizmu na różnego rodzaju choroby. Kukurydza jest bogata w witaminy z grupy B, a w szczególności w tiaminę i niacynę. Zapracowane osoby docenią fakt, że robi się ją szybko i co istotne, krem z kukurydzy zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący i bardzo gesty. To warzywo jest także źródłem pierwiastków śladowych jak np.:selen, który trudno jest dostarczyć organizmowi z konsumowanych na co dzień produktów. Smak jest delikatny i kremowy, lekko słodki w wersji łagodniejszej, natomiast w tej dla dorosłych podkręcony przez chili. Krem z kukurydzy to idealna propozycja na chłodniejsze dni, a to za sprawą imbiru i właśnie chili, które świetnie rozgrzewają. Tiamina jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego natomiast niedobór niacyny może prowadzić do pelagry – choroby objawiającej się biegunką, demencją i problemami natury dermatologicznej, które często pojawiają się u osób niedożywionych. W szerokim garnku z grubym dnem podgrzać masło lub oliwę, dodaj ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Przepis mam od mojej znajomej, która pochodzi z Meksyku, to dlatego jest on w ostrzejszej wersji, ale my tak jadamy. Ten przepis na krem z kukurydzy przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią kukurydzę. Krem z kukurydzy przygotowanie: Kukurydzę obierz z liści i opłucz. Pokuszę się o stwierdzenie, że jest dużą konkurencją dla pomidorówki i zupy z soczewicy. Dodaj ziarna kukurydzy i smaż przez około 1-2 minuty mieszając cały czas, aż kukurydza będzie podsmażona. Warto więc jeść je częściej, nie tylko w sałatkach czy jako gotowaną kolbę kukurydzy, choć taką uwielbiam najbardziej. Zupa, a raczej krem z kukurydzy, to idealne pierwsze danie dla zabieganych mam. Następnie nalej krem z kukurydzy do talerzy i rozkoszuj się jego smakiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nianio.com.pl/zupa-meksykanska-czyli-krem-kukurydzy/