Zmniejsz KALORYCZNOŚĆ potraw! Kilka prostych wskazówek.

Krzysztof
Dieta i żywienie
28.08.2017 21:59
Zmniejsz KALORYCZNOŚĆ potraw! Kilka prostych wskazówek.

Warto zmniejszyć kaloryczność zjadanych potraw szczególnie wtedy kiedy chcielibyśmy wyglądać nieco szczuplej.

Poniżej przedstawiamy kilka prostych wskazówek jak to zrobić.


PROPORCJE NA TALERZU – na Twoim talerzu połowę miejsca powinny zajmować warzywa.

Ćwierć talerza powinno zajmować mięso – proteiny, a ostatnie ćwierć talerza węglowodany – makaron, ryż lub ziemniaki.

Zdjęcie Zmniejsz KALORYCZNOŚĆ potraw! Kilka prostych wskazówek. #1
źródło: http://fashion-detoks.blogspot.com/2014/08/dieta-na-tradzik-cz2-co-po-3-miesiacach.html


ZMIEŃ TALERZ – warto spróbować oszukać mózg. Na mniejszym talerzu taka sama ilość jedzenia jak na dużym talerzu będzie wyglądać na bardziej sytą porcję.


ZMIEŃ OLEJ DO SMAŻENIA – zadbaj o tym aby smażyć i używać tylko najbardziej wartościowych tłuszczy. Np olej kokosowy jest idealnym źródłem kwasów tłuszczowych.


ZACZNIJ UŻYWAĆ JOGURTÓW – jeżeli używasz śmietan do potraw czy zup to zamień je na jogurty naturalne i kefiry. Spróbuj – smak potraw aż tak bardzo się nie zmieni, a danie będzie zdecydowanie lżejsze.


ZREZYGNUJ Z PANIERKI – pamiętaj, że mięso panierowane wchłania podczas smażenia dużą ilość tłuszczu zwiększając przy tym kaloryczność Twojego posiłku.

Zdjęcie Zmniejsz KALORYCZNOŚĆ potraw! Kilka prostych wskazówek. #2
fot. shutterstock