Warto zmniejszyć kaloryczność zjadanych potraw szczególnie wtedy kiedy chcielibyśmy wyglądać nieco szczuplej.
Poniżej przedstawiamy kilka prostych wskazówek jak to zrobić.
PROPORCJE NA TALERZU – na Twoim talerzu połowę miejsca powinny zajmować warzywa.
Ćwierć talerza powinno zajmować mięso – proteiny, a ostatnie ćwierć talerza węglowodany – makaron, ryż lub ziemniaki.
ZMIEŃ TALERZ – warto spróbować oszukać mózg. Na mniejszym talerzu taka sama ilość jedzenia jak na dużym talerzu będzie wyglądać na bardziej sytą porcję.
ZMIEŃ OLEJ DO SMAŻENIA – zadbaj o tym aby smażyć i używać tylko najbardziej wartościowych tłuszczy. Np olej kokosowy jest idealnym źródłem kwasów tłuszczowych.
ZACZNIJ UŻYWAĆ JOGURTÓW – jeżeli używasz śmietan do potraw czy zup to zamień je na jogurty naturalne i kefiry. Spróbuj – smak potraw aż tak bardzo się nie zmieni, a danie będzie zdecydowanie lżejsze.
ZREZYGNUJ Z PANIERKI – pamiętaj, że mięso panierowane wchłania podczas smażenia dużą ilość tłuszczu zwiększając przy tym kaloryczność Twojego posiłku.