Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mleka - niespełna 1 szklanka cukru trzcinowego - 15 g przyprawy do piernika - 150 g konfitury Malina z cukrem trzcinowym od Owocowy Dom - 1/2 szklanki oleju - 3 jajka - 1 pełna łyżka ciemnego kakao - 1 łyżeczka sody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao i przyprawę do piernika, mieszamy składniki łyżką. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ustawień – około 45 minut w kuchence gazowej, piekąc w piekarniku elektrycznym w grzaniu góra-dół ciasto będzie gotowe po około 30-35 minutach. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką lub kaszą manną formę (u mnie 31 x 26, ale może być mniejsza ciasto wyjdzie wyższe). Wspaniałe, aromatyczne ciasto przygotujecie dosłownie w kilka minut i to bez użycia miksera. Dzisiejszy przepis jest nie tylko pyszny, ale też prosty w przygotowaniu. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową. Dodatkowo wilgotności nadaje mu wspaniała konfitura malina z cukrem trzcinowym.