Potrawka z cukinii i kaszy bulgur

Anna
Obiad
21.08.2017 11:37
Potrawka z cukinii i kaszy bulgur

Składniki: (5 - 6 porcji) - 500 g młodej cukinii (3 małe sztuki) - 1 duża czerwona papryka - 2 średnie marchewki - 2 średnie pomidory - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 200 g pieczarek - mała wiązka natki pietruszki - 2 małe gałązki koperku - 2 łyżeczki mielonego kminku - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka tymianku - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki chili - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka masła - 2 - 3 łyżki oleju do smażenia - 500 g mięsa mielonego (opcjonalnie) - 1 szklanka kaszy bulgur - Dodać pomidory, majeranek, tymianek, kminek, chili i paprykę i dusić pod przykryciem około 10 minut, następnie dodać cukinię i paprykę, dusić jeszcze z 5 - 7 minut, aż cukinia będzie tak miękka, jak lubimy. - W dużym garnku lub woku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć lekko cebulę i czosnek, następnie dodać marchew i masło, smażyć 2 minuty. - Po tym czasie, jeśli potrawę robimy z mięsem dodać mięso, wymieszać i smażyć pod przykryciem około 15 minut. - Kaszę wrzucić do garnka z 2 szklankami zagotowanej i osolonej wody i gotować pod przykryciem bez mieszania 8 minut. - Na koniec dodać pieczarki, koperek, pietruszkę, przyprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z kaszą bulgur. - Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na słupki zbliżone wielkością do marchewki. Idealny obiad na lato to potrawka z cukinii i kaszy bulgur.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/08/potrawka-z-cukinii-i-kaszy-bulgur.html