Składniki: - ok. 12 dużych, mięsistych papryk (dałam czerwoną, zieloną i żółtą) - 150 ml octu 10% - 150 ml wody - 2 łyżki cukru - 1 łyżka soli - 8-10 ziarenek pieprzu - 6 liści laurowych - 300 g musztardy (użyłam dijon) - 150 ml oleju Przygotowanie: Papryki przecinamy, usuwamy gniazda nasienne i myjemy. Smak w dużej mierze zależy od tego jaką musztardę użyjecie ja użyłam dijon bo taką lubię najbardziej,ale możecie użyć delikatesową lub jakąś ostrą -naprawdę ciekawy przepis. Mieszamy i dorzucamy paprykę (nie martwmy się, że zalewy jest tak mało - papryka podczas gotowania puści sok) Słoików nie pasteryzujemy-mają przetrwać tak zimę w chłodnym miejscu bez problemu. Paprykę odcedzamy i studzimy (Zalewę wylewamy) Musztardę mieszamy z olejem za pomocą trzepaczki. Całkiem inna niż każda jaką jadłam,jak lubicie musztardę to coś zdecydowanie dla was.