SAŁATKA NR 2 POTRZEBNE: – Brokuł – Ser feta – Słonecznik łuskany – Dynia – Siemię lniane – Oliwa z oliwek – Sól i pieprz WYKONANIE: – Brokuła sparzamy i dzielimy na małe różyczki – Ser feta kroimy w drobną kostkę – Słonecznik i dynię podpiekamy na patelni Czosnek WYKONANIE: – Kalafior gotujemy i dzielimy na małe różyczki – Pomidora sparzamy i zdejmujemy z niego skórkę, potem kroimy w równomierne, niewielkie kawałki – Ugotowane na twardo jajka, również kroimy w równomierne, niewielkie kawałki – Składniki układamy piętrowo i każdą partię polewamy sosem SOS: – Mieszamy ze sobą majonez i śmietanę w proporcjach 1/3 (majonez) do 2/3 (śmietana) – Dodajemy do smaku pieprz, sól i przeciśnięty czosnek (ja dodaję 2 ząbki, ale lubię ostre smaki) SAŁATKA NR 1 POTRZEBNE: – Kalafior – Pomidory – Jaja – – Brokuła i fetę układamy na zmianę i posypujemy podpieczonymi słonecznikiem, dynią i siemieniem – Całość zalewamy dressingiem z oliwy zmieszanej z solą i pieprzem Majonez – Śmietana 18% – Pieprz, sól – Według kucharza sałatki w słoiku to udany przepis na zbilansowaną dietę i sposób na pozbycie się monotonii w jadłospisie.