GioLion - ciasto lion na biszkopcie

Joanna

Ciasta

20.08.2017 15:40

GioLion - ciasto lion na biszkopcie

Składniki na masę: 2 jajka 1l mleka 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 200 g miękkiego masła szczypta soli opakowanie budyniu Proponuję biszkopt zrobić dzień wcześniej, a masę i układanie zostawić sobie na kolejny :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Składniki na poncz: 100ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Wybrałam jeden z przepisów na białego liona, jednak bez białej czekolady, której nie ufam (w naturze nie występuje biała czekolada). Potem wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w temp. 160 stopni na termoobiegu do suchego patyczka. Stworzenie masy na liona zaczynamy od zmieszania jajek, cukru, budyniu i mąki ze szklanką mleka. W między czasie miękkie masło utrzeć na puch i wymieszać z masą. Na koniec dodać sok z cytryny i zmiksować. Można w garnku lekko podgrzać masę wraz z ryżem, aby lepiej się złączyła. Biszkopt kroimy na pół i nasączamy ponczem, następnie rozsmarowujemy masą kajmakową.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://giolancer.blogspot.com/2017/08/giolion-ciasto-lion-na-biszkopcie.html