składniki: 4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g ) 300 g mięsa mielonego z indyka ( u mnie udziec ) 1 cebula 300 g ugotowanego pęczaku 150 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy ser cheddar do posypania sól,pieprz olej rzepakowy 3-4 listki świeżej bazylii Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut aż bakłażany zmiękną. Ponacinane bakłażany lekko posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok. I od razu podawać, dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10 minut. Po wystawieniu z piekarnika gorące bakłażany od razu posypać drobno startym cheddarem i posiekaną bazylią. Miąższ w środku ponacinać w kratkę ale nie przeciąć skórki na wylot. Na wierzchu ułożyć kawałeczki sera pleśniowego.