Niektóre owoce i warzywa mają niezwykłe właściwości. W przypadku zmęczenia doskonale działa sok z czerwonego buraka. Przede wszystkim dlatego, że jest to naturalny środek krwiotwórczy. Od dawna wykorzystuje się go w celu poprawienia stanu osób chorych na niedokrwistość.
Sok z buraka zapobiega anemii i dodaje mnóstwo energii. Dzieje się tak dlatego, że dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy, sok z buraka umożliwia komórką przyswojenie czterokrotnie większej ilości tlenu, który je napędza i przyspiesza ich regenerację.
Buraki mają również wyjątkowe działanie antynowotworowe. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Buraki wspomagają regenerację organizmu również po chemioterapii.
Kolejną zaletą buraka jest jego zbawienny wpływ na układ immunologiczny. Regularne picie soku z buraka pomaga w zwalczaniu infekcji, szczególnie wirusowych.
Jak stosować sok z buraka?
Najlepiej spożywać go na surowo. Wystarczy umyć i obrać warzywo, a następnie przepuścić przez wyciskarkę do soku. Doskonale smakuje z dodatkiem soku z cytryny i jabłka. Można go dodatkowo ulepszyć i nadać właściwości przyspieszające metabolizm – wystarczy dodać kawałek świeżego imbiru.