Składniki - 2 małe cebule - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 duża cukinia (kabaczek) - 1 czerwona papryka - 2 pomidory - ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego - 1/2 łyżeczki suszonego oregano - 1/2 łyżeczki suszonej bazylii - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki pieprzu - 2 łyżeczki słodkiej papryki - szczypta chili - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 liść laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - 1 łyżeczka vegety - 1 łyżka maggi - 500 ml przecieru pomidorowego - 2 łyżki mąki pszennej - 200 ml śmietany do zup w temperaturze pokojowej Przygotowanie Pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek podsmażamy na oliwie. Śmietanę mieszamy z mąką i 2 chochelkami zupy tak, aby nie powstały grudki. Całość zalewamy bulionem tak, aby był na tym samym poziomie co warzywa. Ciągle mieszając zupę powoli, cienkim strumieniem dolewamy śmietanę z mąką.