korzenia selera (pokrojonego w drobniutką kosteczkę) - 1 i 1/4 szkl. ziemniaków (pokrojonych w nieco większą kosteczkę)1 łyżeczka suszonego majeranku - mała garść listków świeżego majeranku - 3/4 szkl. Składniki: (4 porcje) - 400 g. świeżo łuskanej fasoli Jaś - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 1 kostka bulionowa warzywna - 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 18% - sól - świeżo mielony pieprz - 4 szkl. wody Do garnka wlej 4 szkl. marchewki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę) - 1/2 szkl. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż fasola będzie miękka (skórki z fasoli mają być jeszcze trochę twarde, a środek miękki). pietruszki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę) - 1/3 szkl. Po tym czasie wyłów z zupy listki i ziarenka ziela angielskiego.