Składniki: (duża ilość) 4 kg młodej cukinii 1,5 kg czerwonej papryki 1,5 kg żółtej papryki 1,5 zielonej papryki 1,5 białej papryki (jeżeli nie ma można zastąpić innym kolorem) 1,5 pomidorów 5 średnich cebul olej do smażenia Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól Wykonanie: Pomidory nacinamy na dupce robiąc krzyż i zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na jakieś trzy minuty, następnie zalewamy je zimną wodą, po wyciągnięciu obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy również na niewielkiej ilości oleju nasze przyprawy ostrą i słodką paprykę, następnie przerzucamy do garnka z warzywami. Doprawiamy wszystko resztą przypraw według uznania, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 10 minut - potrzeba tyle czasu aby nie rozgotować na miazgę warzyw. Kiedy robię leczo nie mam co prawda dokładnych proporcji, do przepisu postanowiłam ich użyć aby mniej więcej było wiadomo ile czego potrzeba. Wiem ,że są przepisy gdzie nie obiera się cukinii, ja jednak ją obieram i usuwam środek z nasion i tzw. gąbeczki. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę, kiedy nabierze kolorów wrzucamy do garnka pokrojoną paprykę, cukinie i pomidory.