Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 250 g cukru 4 łyżki stołowe oleju 3 łyżki stołowe gorzkiego kakao 200 g dobrej margaryny / masła 1/3 szklanki wody 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g wiśni w spirytusie Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy razem masło / margarynę - w zależności co wybraliśmy, razem z cukrami, kakao i wodą, do chwili aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, odstawiamy masę do całkowitego wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo do naszej masy mieszając dokładnie lecz delikatnie aby nasze ciasto jak najbardziej napowietrzyć. Żółtka wlewamy do przestygniętej masy i mieszamy łopatką aż wszystkie nam się połączą z masą. Mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy kakaowej również dokładnie mieszając szpatułką. Gotową masę wylewamy na średniej wielkości blaszkę ok. 24 x 24 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Tak się składa ,że mam duży zasób pijanych wiśni i nadszedł czas aby je wykorzystać.