Profesjonalne przyrządzanie małży i muszli - czyszczenie i gotowanie

Justyna
Kulinaria
10.08.2017 9:31
Profesjonalne przyrządzanie małży i muszli - czyszczenie i gotowanie

Danie z małżami w roli głównej wydaje się skomplikowane w przygotowaniu. Jeśli chcesz przygotować taką imponującą przekąskę lub przystawkę, nie podchodź do muszli jak do jeża! Dostosuj się do tych instrukcji, a na pewno zrobisz na swoich gościach wrażenie.

Małże to inaczej muszle, omułki, mule.

Można je przygotować na różne sposoby:

  • gotować na parze
  • piec w piekarniku
  • dusić pod przykryciem w sosie
  • grillować
Zdjęcie Profesjonalne przyrządzanie małży i muszli - czyszczenie i gotowanie #1
Fot. Pixabay.com

Jak wyczyścić i przyrządzić małże?

  1. Jeśli kupisz je wstępnie oczyszczone: wsyp do durszlaka i opłucz zimną wodą.
  2. Jeśli nie masz oczyszczonych małż: wyszoruj je szorstką szczotką, pousuwaj glony i naleciałości. Opłucz pod zimną bieżącą wodą. Przesyp je do dużej miski lub garnka, a następnie zalej zimną wodą (poziom wody ma sięgać jakiś centymetr nad muszlami). Dodaj około 2/3 szklanki soli morskiej na 2 litry (8 szklanek) wody, a następnie wymieszaj wodę z małżami aż sól się rozpuści. Pozostaw tak małże na około godzinę, a następnie wylej wodę, wypłukać dobrze muszle, aby pozbyć się jeszcze ewentualnych zabrudzeń i ziaren piasku. Nalej do garnka świeżej wody i mocz w niej muszle przez kolejne 20 minut. Wypłucz i powtórz. Ta procedura sprawi, że będziesz mieć dobrze oczyszczone muszle.
  3. Przebieramy dokładnie wszystkie mule. Wyrzucamy uszkodzone i pęknięte muszle.
  4. Otwarte mule delikatnie dotknij nożem lub stuknij muszelką o blat stołu. Jeśli po chwili się zamkną, są żywe i nadają się do zjedzenia. Te, które się nie zamknęły, wyrzuć.\
  5. Tak oczyszczone muszle nadają się teraz do obróbki termicznej.

Ugotujemy mule na parze

  1. Wlej na głęboką patelnię taką ilość płynu (do wyboru: wody, białego wina, piwa, świeżego soku z cytryny z dodatkiem masła), aby pokryć jej dno na ¼ wysokości. Podgrzej na średnim ogniu.
  2. Mule możesz wstępnie zamarynować, dodając posiekaną cebulę lub czosnek, posiekany seler, zioła.
  3. Kiedy płyn zacznie się gotować, dodaj skorupiaki. Przykryj szczelnie pokrywką i gotuj.
  4. Kiedy mule będą ugotowane? Muszle się otworzą. Tak naprawdę czas gotowania zależeć będzie od wielkości skorupiaka i może wynosić od 3 do 10 minut.
  5. Po ugotowaniu wyrzuć muszle, które się nie otworzyły.
  6. Do płynu, w którym gotowały się mule, dodaj dużą łyżkę masła lub śmietany, doprowadzić do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut. Podaj mule w tak przygotowanym sosie.

Smacznego!

Zdjęcie Profesjonalne przyrządzanie małży i muszli - czyszczenie i gotowanie #2
Fot. Pixabay.com