Danie z małżami w roli głównej wydaje się skomplikowane w przygotowaniu. Jeśli chcesz przygotować taką imponującą przekąskę lub przystawkę, nie podchodź do muszli jak do jeża! Dostosuj się do tych instrukcji, a na pewno zrobisz na swoich gościach wrażenie.
Małże to inaczej muszle, omułki, mule.
Można je przygotować na różne sposoby:
- gotować na parze
- piec w piekarniku
- dusić pod przykryciem w sosie
- grillować
Jak wyczyścić i przyrządzić małże?
- Jeśli kupisz je wstępnie oczyszczone: wsyp do durszlaka i opłucz zimną wodą.
- Jeśli nie masz oczyszczonych małż: wyszoruj je szorstką szczotką, pousuwaj glony i naleciałości. Opłucz pod zimną bieżącą wodą. Przesyp je do dużej miski lub garnka, a następnie zalej zimną wodą (poziom wody ma sięgać jakiś centymetr nad muszlami). Dodaj około 2/3 szklanki soli morskiej na 2 litry (8 szklanek) wody, a następnie wymieszaj wodę z małżami aż sól się rozpuści. Pozostaw tak małże na około godzinę, a następnie wylej wodę, wypłukać dobrze muszle, aby pozbyć się jeszcze ewentualnych zabrudzeń i ziaren piasku. Nalej do garnka świeżej wody i mocz w niej muszle przez kolejne 20 minut. Wypłucz i powtórz. Ta procedura sprawi, że będziesz mieć dobrze oczyszczone muszle.
- Przebieramy dokładnie wszystkie mule. Wyrzucamy uszkodzone i pęknięte muszle.
- Otwarte mule delikatnie dotknij nożem lub stuknij muszelką o blat stołu. Jeśli po chwili się zamkną, są żywe i nadają się do zjedzenia. Te, które się nie zamknęły, wyrzuć.\
- Tak oczyszczone muszle nadają się teraz do obróbki termicznej.
Ugotujemy mule na parze
- Wlej na głęboką patelnię taką ilość płynu (do wyboru: wody, białego wina, piwa, świeżego soku z cytryny z dodatkiem masła), aby pokryć jej dno na ¼ wysokości. Podgrzej na średnim ogniu.
- Mule możesz wstępnie zamarynować, dodając posiekaną cebulę lub czosnek, posiekany seler, zioła.
- Kiedy płyn zacznie się gotować, dodaj skorupiaki. Przykryj szczelnie pokrywką i gotuj.
- Kiedy mule będą ugotowane? Muszle się otworzą. Tak naprawdę czas gotowania zależeć będzie od wielkości skorupiaka i może wynosić od 3 do 10 minut.
- Po ugotowaniu wyrzuć muszle, które się nie otworzyły.
- Do płynu, w którym gotowały się mule, dodaj dużą łyżkę masła lub śmietany, doprowadzić do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut. Podaj mule w tak przygotowanym sosie.
Smacznego!