- 2 jajka rozmiar L - sól, pieprz - 3- 4 łyżki mąki pszennej w zależności od gatunku ziemniaków, a dokładnie tego jak bardzo są mączyste opcja na słodko: 3-4 łyżki białego twarogu opcja na wytrawnie: 1 mała, posiekana cebula podsmażona na maśle, bądź świeży, posiekany szczypiorek, 2-3 ząbki czosnku podsmażonego na maśle, w zastępstwie możesz też użyć serka kremowego o smaku czosnku bądź ziołowego, dodaj go wtedy łyżkę do masy - olej rzepakowy do smażenia Z w/w składników zagniatamy jednorodną masę. Takie placuszki ziemniaczane robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Potem im człowiek starszy się zrobił, to znowu jakoś te wytrawne smaki mu bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo z mieszanką sałat z jogurtem bądź śmietaną, bądź z dodatkiem sosu grzybowego. Jeden to placuszki na słodko podawane ze śmietanką i cukrem, do masy dodaje zawsze wtedy 2-3 łyżki białego twarogu, dzięki czemu placuszki są bardziej miękkie i słodsze. Placuszki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów, ja podaje przepis na najprostsze dwa warianty, które zazwyczaj robię. Placuszki z ziemniaków, które zostały Ci z obiadu. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Placki z wczorajszych ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica się w nich rozsmakowała. SKŁADNIKI: - 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę bądź dobrze rozgniecionych za pomocą łyżki, czy tłuczka.