Ciasto na drożdżach suchych nie wyrasta tak spektakularnie jak na drożdżach świeżych, ale bądź spokojna w piekarniku podwoi swoją objętość, zanim się zorientujesz ;-) Formę do pieczenia ( ja użyłam średniej), wysmaruj margaryną bądź masłem, wyłóż ciasto, na wierzch powciskaj śliwki pokrojone w ósemki, bądź połówki. Bardzo dawno już nie piekłam drożdżowego ciasta, ze względu na dietę, ale raz na jakiś czas trzeba spróbować i zjeść to na co ma się ochotę bo inaczej człowiek chodzi i podjada mnóstwo innych rzeczy hehehe. Dzień dobry łobuziaki! ;-))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: - 300 g mąki tortowej - 150 g mąki typ 480 - 2 paczuszki drożdży instant - 80 g margaryny lub masła - 130 g mleka - 110 g cukru - 1 opak. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać i uwielbiam ten zapach kiedy się piecze, czuć w całym mieszkaniu i pewnie na korytarzu, że w domu piecze się ciacho. W ogóle mam zawsze takie wyobrażenie, że w domu w którym piecze się ciasta drożdżowe muszą mieszkać fajni i mili ludzie. Ciasto studzimy- ja to robię w oknie w przeciągu, wtedy szybko stygnie :))))), ku uciesze sąsiadów heheheheh Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem ;-) Chodziło za mną ciasto ze śliwkami, takie bardzo domowe, po wizycie na ryneczku miałam do wyboru albo śliwki typu węgierki, bądź małe renklody. Po tym czasie odstawiamy na 30 do 45 minut w ciepłe miejsce. I nie oszukuj tutaj, ciasto drożdżowe ma to do siebie, że im dłużej wyrabiane tym jest bardziej puszyste. Ciasto wstawiamy do pieca na 1 godzinę i 10 minut, temp. pieczenia 160 stopni.