ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI

KAROLINA
Ciasta
01.08.2017 16:44
ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI

Stwierdziłam, że nie ma co kombinować, nie ma sensu ich miksować na torty na zimno- bo takie mogę zrobić nie raz z malin mrożonych, ale właśnie tylko teraz możemy nacieszyć oko i kubki smakowe ciastami ze świeżymi owocami. SKŁADNIKI NA CIASTO: JAK PRZYGOTOWAĆ ROLADĘ BISZKOPTOWĄ ROLADA BISZKOPTOWA: - 3 jajka L - 120 g cukru pudru - 120 g mąki pszennej tortowej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli kuchennej. Bardzo ale to bardzo miałam ochotę na ciasto, które to będzie bardzo puszyste, delikatne, eleganckie i będzie z malinami na surowo. Jeśli masz ochotę, będzie mi niezmiernie miło i z całego serca z góry dziękuję, udostępnij ten post na swoim Facebooku ;-)) Rolada biszkoptowa to tylko z pozoru trudne ciasto, w rzeczywistości to ciasto robi się jakieś 12 minut, potem piecze, a na drugi dzień robi dowolny krem i tyle. Ja zazwyczaj rolady robię z bitą śmietaną, bo lubię gdy są delikatne niczym chmurka, ale możecie zastosować kremy jakie lubicie najbardziej czy to na bazie serka mascarpone, czy masła. MASA DO ROLADY Z MALINAMI: - 1 opakowanie (250 ml) śmietanki 30% - 1/4 pudełeczka malin - świeża mięta dla złamania smaku - opcjonalnie płaska łyżeczka żelatyny instant do deserów Maliny umyj i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Bitą śmietanę mocno schłodź w lodówce (jeśli kupiłaś nie z lodówki, to śmietankę włóż na 40 minut do zamrażalnika). Mimo upałów, które raczej nie zachęcają do uruchomienia piekarnika, przygotowałam tą wyśmienicie dobrą roladę biszkoptową z nadzieniem z bitej śmietany i malin. Do śmietany nie dodałam już cukru, ponieważ biszkopt jest już bardzo słodki (dodaliśmy 120 g cukru), jeśli natomiast lubisz bardzo słodkie ciasta, możesz dodać łyżkę cukru pudru. Na papierze ponownie umieszczamy blat ciasta i rolujemy wraz z papierem i ściereczką w rulon, tak jak zwykłą kartkę papieru. Wierzch rolady posmarowałam bitą śmietaną (dosłownie odłożyłam 1 łyżkę na posmarowanie całej z zewnątrz) udekorowałam malinami i świeżą miętą. ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI Buzia aż sama się uśmiecha na widok takich pyszności ;-)). Zawsze czekam na nie z dużą niecierpliwością. Ubij na sztywno, mikserem na najwyższych obrotach. Rolada z malinami to jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje latem. Serdecznie Wam polecam, zrobicie i będzie często wracać do tej wspaniałej wysokości- Malinowej Rolady z Bitą Śmietaną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2016/08/rolada-biszkoptowa-z-malinami.html