GOTOWANIE BEZ TŁUSZCZU – co powinnaś wiedzieć?

Krzysztof
Dieta i żywienie
31.07.2017 18:57
GOTOWANIE BEZ TŁUSZCZU – co powinnaś wiedzieć?

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar tłuszczu i dużo smażonych potraw znacznie przyczynia się do otyłości, a także do licznych chorób.


Gotowanie bez tłuszczu ma bardzo dobry wpływ na nasze żyły – chroni je przed zatłuszczeniem.

Brak tłuszczu zmniejsza kaloryczność przygotowywanych potraw co wpływa na masę ciała.

Rezygnując ze smażenia unikniemy nadmiaru szkodliwych substancji rakotwórczych, które wytwarzają się przy obróbce w wysokich temperaturach.


Jednak całkowita eliminacja tłuszczu z diety nie jest do końca właściwa!


Należy dodawać tylko najzdrowsze tłuszcze do naszych potraw w odpowiednich ilościach.

Oleje polecane przez dietetyków to:

  • olej kokosowy,
  • oliwa z oliwek,
  • olej z awokado,
  • olej z pestek winogron,
  • olej słonecznikowy,
  • olej rzepakowy.
Zdjęcie GOTOWANIE BEZ TŁUSZCZU – co powinnaś wiedzieć? #1
fot.shutterstock


Jeżeli jesteś przekonana do dań bez tłuszczu to warto zainwestować i kupić maszynę do gotowania na parze.

Dzięki temu bez problemu przygotujesz posiłki, które będą zdrowe.

Zdjęcie GOTOWANIE BEZ TŁUSZCZU – co powinnaś wiedzieć? #2
fot.shutterstock


Taka maszyna świetnie nadaje się do gotowania ryb – warto spróbować.

Pamiętaj, że jeżeli każdego dnia przygotowujesz potrawy na parze to do sałatek obowiązkowo dodaj odrobinę np. oleju z awokado czy oliwy.


Zdrowe tłuszcze są bardzo potrzebne.