Nie od dziś wiadomo, że nadmiar tłuszczu i dużo smażonych potraw znacznie przyczynia się do otyłości, a także do licznych chorób.
Gotowanie bez tłuszczu ma bardzo dobry wpływ na nasze żyły – chroni je przed zatłuszczeniem.
Brak tłuszczu zmniejsza kaloryczność przygotowywanych potraw co wpływa na masę ciała.
Rezygnując ze smażenia unikniemy nadmiaru szkodliwych substancji rakotwórczych, które wytwarzają się przy obróbce w wysokich temperaturach.
Jednak całkowita eliminacja tłuszczu z diety nie jest do końca właściwa!
Należy dodawać tylko najzdrowsze tłuszcze do naszych potraw w odpowiednich ilościach.
Oleje polecane przez dietetyków to:
- olej kokosowy,
- oliwa z oliwek,
- olej z awokado,
- olej z pestek winogron,
- olej słonecznikowy,
- olej rzepakowy.
Jeżeli jesteś przekonana do dań bez tłuszczu to warto zainwestować i kupić maszynę do gotowania na parze.
Dzięki temu bez problemu przygotujesz posiłki, które będą zdrowe.
Taka maszyna świetnie nadaje się do gotowania ryb – warto spróbować.
Pamiętaj, że jeżeli każdego dnia przygotowujesz potrawy na parze to do sałatek obowiązkowo dodaj odrobinę np. oleju z awokado czy oliwy.