Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 750 g mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę 400g (1 puszka) krojonych pomidorów ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 100 g liści szpinaku baby, ew. posiekanych duża garść świeżej kolendry, posiekanej makaron ryżowy lub ugotowany ryż, do podania Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 do 6 minut, do zeszklenia. English version Easy chicken and spinach curry (4 servings) Ingredients: 2 tbsp vegetable oil 1 large onion, chopped 2 tsp ground cumin 2 tsp ground coriander ½ tsp turmeric 1 pinch cayenne pepper 2 garlic cloves, crushed 1 tbsp freshly grated ginger 750 g boneless chicken thighs, cubed 400 g tin chopped tomatoes ½ tsp salt 2 tsp soft brown sugar 1 tbsp fresh lime juice 100 g baby spinach leaves, finely chopped large handful fresh coriander, chopped rice noodles, steamed rice, to serve Preparation: Heat the oil in a large heavy-based pan over a medium heat. Wertując moją kolekcję książek w poszukiwaniu natchnienia na łatwy, szybki i pyszny obiad, wpadł mi w oko przepis na curry z kurczakiem i szpinakiem jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera. Add the cumin, coriander, turmeric, cayenne pepper, garlic and ginger, and cook, stirring for 2 minutes more. Add the chicken and increase the heat to medium-high. Dodaj kmin, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, czosnek i imbir i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 2 minuty. Świetnie zgrało się z makaronem ryżowym, ale też można podawać je z ryżem jeśli lubisz. Na koniec dodaj szpinak i dopraw całość cukrem, sokiem z limonki, ewentualnie solą i pieprzem i gotuj aż szpinak zwiędnie. Zdejmij patelnię z ognia, posyp posiekaną kolendrą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Curry wyszło przepyszne, delikatne, nie za pikantne z soczystym kurczakiem i szpinakiem. Jeżeli chcielibyście spróbować innych, przetestowanych przeze mnie, pyszności tego autora, polecam kurczaka w sosie karmelowym lub dietetyczny butter chicken, palce lizać!