Tarta Flambee z mozzarellą, Chili i Czerwona Papryką

Joanna
Sałatki
21.07.2017 6:07
Tarta Flambee z mozzarellą, Chili i Czerwona Papryką

Przepis na Ciasto Chlebowe 3 ½ mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1 ¼ filiżanki lekko ciepłej wody + ser mozzarella + czerwona papryczka cascabel + słodka papryka czerwona + awokado Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i suszone drożdże. Tradycyjny flambée jest wypiekane w specjalnym piecu opalanym drewnem; intensywne płomienie palącego się drewna, przemieniają brzegi tarty na pięknie pozłacany kolor, a środek chlebka zostaje lekko maźnięty pulsującym płomieniem – który to lekko opala. Owoc awokado balansuje lekko pikantny smak papryki chili jak również i dostarcza witaminę E, potasu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, jak również fitoskładników – luteine i zeaksantyne. Współcześnie do wypieku chlebka dodaje się różnych dodatków, jednak tradycyjna wersja tego dania zawiera baze składającą się ze śmietany crème fraiche i śnieżnobiałego francuski ser fromage blanc. Podana na ciepło to zdecydowanie forma dania głównego, a wersja na zimno sprawdzi się jako przekąska lub lunch. Zaproponowana tarta zawiera ser mozzarella, czerwoną papryczkę chili cascabel ( ball chili) i słodką czerwoną paprykę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 260 stopni celciusza przez 15-20 minut lub do czasu, aż ciasto uzyska pięknie rumiany kolor. Nakładamy ser mozzarella, pokrojoną w talarki paprykę czerwoną i paprykę chili.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2017/05/30/tarta-flambee-z-mozzarella-chili-i-czerwona-papryka/