Zaczynamy na ostro:) Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 3 łyżki soli 2 główki czosnku 3 łyżeczki chilli 7 łyżek oleju rzepakowego 2 szklanki octu 1 szklanka cukru Przygotowanie 1. Dostarczono właśnie kolejne tony ogórków, więc wkrótce przepis na inne przetwory:) Hasta Luego:) Bloga miałam zainaugurować zupełnie innym postem. Zostawiamy na parę godzin,aby ogórki puściły soki ( u mnie wystarczyły 3 godziny). Umyte i pokrojone na cztery części ogórki wkładamy do garnka lub miski w następujący sposób. Wrzucamy 1 kg solimy jedną łyżką, nastęnie na kolejny kg kolejna łyżka i tak dalej. 4.Układamy ogórki ciasno w słoikach, dodajemy zalewę i pasteryzujemy ok. 6-7 minut ( od momentu zagotowania). Jednak przyniesione przez tatę z działki tony ogórków zmusiły mnie poniekąd do zmiany planów.