Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mleka 3 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej (u mnie Skworcu) 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki około 2 czubate łyżki kropelek czekoladowych 1/2 szklanki oleju 1 czubata łyżka naturalnego kakao (u mnie Skworcu) 1 łyżeczka sody 3 jajka M Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i łyżkę naturalnego kakao. Następnie posypujemy naszą masę kropelkami czekoladowymi (u mnie dwie małe garści, czyli około 2 łyżki kropelek). Przepis na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami polecam Wam na co dzień, jak i od święta. Ciasto pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (do tzw. suchego patyczka). Dziś zapraszam Was na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami. Ja swoje przygotowałam specjalnie na przyjazd mojej siostry, która uwielbia takie ciasta. Na koniec dodajemy oba rodzaje dżemu. Znów wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto jest pyszne, przygotowuje się je naprawdę szybko i to bez użycia miksera.