Składniki: ( na tortownice 26 cm lub kwadratowa tortownica 24×24) 1 kg dobrego sera z wiaderka (nie wodnistego) 150 ml śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%) 2 łyżki żelatyny spożywczej + minimalna ilość wody do zalania żelatyny 1 łyżka soku z limonki 1 cukier wanilinowy 16 g – u mnie Emix 3/4 szklanki cukru pudru 2 nektarynki 2 galaretki – u mnie poziomkowe Emix + 900 ml wody biszkopty do wyłożenia dna tortownicy Przygotowanie: Przygotowujemy blaszkę. Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy dosłownie chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Lato w pełni, nie zawsze mamy ochotę piec, dlatego dziś zapraszam Was na kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno). Kolejno dodajemy 1 łyżkę masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy serowej – mieszamy. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody (mniej o 50 niż w przepisie na opakowaniu). Zapraszam Was na kremowy sernik z limonkową nutą i nektarynkami (na zimno) Wkładamy do lodówki, przygotowujemy w tym czasie drugą galaretkę i postępujemy z nią tak samo. Na wierzch ciasta (delikatnie wciskając) wykładamy pokrojone w kostkę (lub dowolnie) obrane nektarynki. Do większej miski przekładamy cały ser, dodajemy śmietankę i łyżkę świeżo wyciśniętego soku z limonki, krótko miksujemy. Do małego garnuszka wsypujemy 2 łyżki żelatyny, zalewamy je minimalną ilością chłodnej wody (tylko do przykrycia żelatyny). W tym czasie rozpuszczamy galaretki – ja rozpuszczam najpierw jedną, a dopiero później drugą. Na dno wykładamy papier do pieczenia, zapinamy obręcz (papier powinien wystawać poza formę).