Polecam bardzo miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 375 kcal) 600 g filetu z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 cukinia (ok. 300 g) 2 pory (białe części) 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml pomidorów w zalewie (całe) 6 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), pora w plasterki. Smacznego :) 1 porcja (bez pieczywa) - 375 kcal - białko - 40 g - tłuszcze - 16 g - węglowodany - 11 g - błonnik - 5,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie piątek, 14 lipca 2017 Kurczak z cukinią po grecku Autor: Małgorzata Chyla o 09:22:00 Etykiety: cukinia, feta, fit, kuchnia grecka, kuchnia śródziemnomorska, kurczak, kurczak po grecku, kurczak z cukinią, marchewka, suszone pomidory Pyszne letnie danie z kurczaka i cukinii wykonane na sposób grecki - zainspirował mnie przepis Teo Vafidisa - z moimi małymi modyfikacjami :) Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy cukinię i marchewkę i podsmażamy 5 minut. Pomidory z zalewą miksujemy z czosnkiem.